Παβλοβα darling

5:45 μ.μ.

Pavlova darling



αέρινη, ελαφριά και... βελούδινη!


Ένα γλυκό με ιστορία.
Ένα γλυκό αφιερωμένο στην πασίγνωστη Ρωσίδα μπαλαρίνα της εποχής, την Άννα Πάβλοβα (Anna Pavlova).


Βρισκόμαστε στο 1926, στην Αυστραλία. Εκεί όπου είχε βρεθεί η Πάβλοβα καθώς έκανε το τουρνέ της σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ενσαρκώνοντας τον ρόλο του κύκνου στο έργο ''Καρναβάλι των Ζώων''. Η παράστασή της έλαβε μέρος στο ξενοδοχείο Wellington. Ήταν τότε που η Πάβλοβα μάγεψε κυριολεκτικά το κοινό με τις χορευτικές της ικανότητες. Τις απαλές, αέρινες κινήσεις της που έμοιαζε σαν να είχε φτερά και πετούσε στον αέρα. Σαν να μην πατούσε πάνω στην σκηνή. Την παράσταση έκλεψε βέβαια και το εντυπωσιακό κοστούμι της. Λευκό, πολυεπίπεδο και εντυπωσιακό. Όπως αρμόζει σε έναν κύκνο. Εμπλουτισμένο με πράσινες μεταξωτές πτυχές και κόκκινα τριαντάφυλλα.
Μετά την καθηλωτική παράστασή της ο σεφ του ξενοδοχείου εμπνεύστηκε ένα γλυκό στο οποίο έδωσε το όνομα της. Πάβλοβα. Ένα γλυκό τόσο αέρινο, ανάλαφρο και ελαφρύ που θύμιζε τον τρόπο που χόρευε η Ρωσίδα μπαλαρίνα. Ο σεφ μάλιστα θέλησε να απεικονίσει με το γλυκό το επιβλητικό κοστούμι της και γι' αυτό το λόγο δημιούργησε ένα γλυκό πολυεπίπεδο (με 4 στρώσεις) στα χρώματα που ήταν διακοσμημένο. Μαρέγκα και σαντιγί για το λευκό χρώμα. Φράουλες για τα κόκκινα τριαντάφυλλα και ακτινίδια για τις πράσινες πτυχές του.
Αυτή είναι και η κλασσική, η αυθεντική συνταγή για πάβλοβα. Το ''Gowell's Genuine Pavlovas'' μάλιστα στην Νέα Ζηλανδία ακολουθεί ακόμη αυτήν την πρώτη παραδοσιακή συνταγή.

Έκτοτε το γλυκό πάβλοβα έχει γνωρίσει πολλές παραλλαγές και εμπνεύσεις. Με διάφορα φρούτα, με μους κακάο αντί για σαντιγί ή ακόμα και κρέμα πατισερί, με επιπλέον στρώσεις από μαρμελάδα ή σοκολάτα κ.α. Οι παραλλαγές της είναι άπειρες ακριβώς γιατί η ουδέτερη και ελαφριά μαρέγκα μπορεί να συνοδεύσει τα πάντα!

Το γλυκό πάβλοβα είναι μια τούρτα που αποτελείται από στρώσεις μαρέγκας (αντί για παντεσπάνι) και ενδιάμεσα εμπλουτίζεται με σαντιγί και φρούτα. Η μαρέγκα, τραγανή από έξω και από μέσα μαλακή και υγρή, συνδυάζεται αρμονικά με την βελούδινη σαντιγί και τα δροσερά, τραγανά φρούτα. Το αποτέλεσμα; Μια γεύση από παράδεισο....






Υλικά για την μαρέγκα:
  • 6 ασπράδια αυγών 
  • 1 κ.γλ. Κρεμόριο (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. Κορν φλάουρ
  • 1 1/3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1 κ.γλ. Υγρή βανίλια (εσάνς)
  • 1 κ.γλ. Ξύδι λευκό

Υλικά για τη γέμιση:
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
  • 2 κούπες φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες 
  • Μαρμελάδα κόκκινων φρούτων ή φρούτων του δάσους (ή της επιλογής σας)
  • Άχνη, για το γαρνίρισμα 

Εκτέλεση μαρέγκας:

1. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το κρεμόριο και το αλάτι στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα.

2. Μόλις αρχιζουν να αφρίζουν λίγο (μετά από 2-3 λεπτά) προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη, αφήνοντας το μίξερ να συνεχίζει το ανακάτεμα.
2. Όταν πήξει αρκετά (μετά από 7-10 λεπτά περίπου) σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της μαρέγκας (κορν φλαουρ, βανίλια, ξύδι). Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά (από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσει τον όγκο της).
3. Σε 2 λαδόκολλες σχεδιάζουμε έναν κύκλο (ίσο με τον πάτο της πιατέλας που θα σερβίρουμε την πάβλοβα).
4. Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μέρη. Τα τοποθετούμε στο κέντρο των κύκλων που σχεδιάσαμε και απλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα (από το κέντρο προς τα έξω) ως τα όρια του κάθε κύκλου.
5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά αλλάζουμε θέση τα ταψιά μας (πάνω-κάτω) για να ψηθούν ομοιόμορφα.
6. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Συναρμολόγηση:

1. Βάζουμε την μια μαρέγκα στο πάτο μιας πιατέλας.
2. Απλώνουμε λίγη σαντιγί με την βοήθεια μιας σπάτουλας.
3. Απλώνουμε λίγη μαρμελάδα σε διάφορα σημεία πάνω στην σαντιγί.
4. Προσθέτουμε λίγες φράουλες.
5. Βάζουμε από πάνω την άλλη μαρέγκα.
6. Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί, πασπαλίζουμε με λίγη μαρμελάδα και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.
7. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Δείτε το βίντεο της συνταγής στο κανάλι μας στο Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=vm9-7kZQcEE







Καλή επιτυχία!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram