Κις Λορέν με κοτόπουλο
12:19 μ.μ.
Quiche Lorraine with chicken
Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) προέρχεται από την Γαλλία. Φημολογείται μάλιστα πως η πρώτη Κις Λορέν φτιάχτηκε στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας, την Λωρραίνη γύρω στο 1558.
'Ηταν μια αλμυρή τάρτα με αυγά, γάλα, τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατά τον 19ο αιώνα προστέθηκε και το λαρδί (λίπος) το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από το μπέικον.
Το ωραίο με την κις λορέν είναι οι άπειρες επιλογές και παραλλαγές της! Με κοτόπουλο, με αλλαντικά, με τυριά, με λαχανικά, με συνδυασμούς υλικών...
Εμείς την δοκιμάσαμε με κοτόπουλο, μανιτάρια και πιπεριά.
Αξίζει σίγουρα μια δοκιμή!
Παραδοσιακά η Κις Λορέν σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.
Υλικά για τη ζύμη:
Υλικά για τη γέμιση:
Υλικά για την κρέμα:
Εκτέλεση:
Για την ζύμη:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μίξερ ή σε ένα μπλέντερ ή με τα χέρια (τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο) μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το κρύο νερό (μια κουταλιά την φορά διότι μπορεί να μην το χρειαστεί όλο). Δεν θέλουμε να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη. Θέλουμε μια τριφτή ζύμη που ενώνεται όταν την πατάμε με τα χέρια μας.
2. Αφού την πατήσουμε με τα χέρια μας την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την μορφοποιούμε σαν στρόγγυλο δισκάκι. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για μισή ώρα.
3. Την ανοίγουμε στρόγγυλη με την βοήθεια ενός πλάστη και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι για τάρτες. Βάζουμε μία λαδόκολλα μέσα και ρίχνουμε φακές, ρύζι ή όποιο άλλο όσπριο θέλουμε εμείς. Δεν πρέπει να ακουμπάνε τα όσπρια τη ζύμη Πρέπει να είναι επάνω στη λαδόκολλα. Με αυτό τον τρόπο η τάρτα μας δεν θα φουσκώσει και θα παραμείνει τραγανή.
4. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφού την βγάλουμε την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά βγάζουμε τα όσπρια και την λαδόκολλα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι την συναρμολόγηση.
Για την γέμιση:
1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα όποια υγρά έχουν (σε μέτρια φωτιά). Ανακατεύουμε συνεχώς.
Για την κρέμα:
1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κρέμα και τα αυγά μέχρι να διαλυθούν τα αυγά.
Συναρμολόγηση:
1. Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στην στην τάρτα μας και μετά περιχύνουμε την κρέμα.
2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Έτοιμη...Καλή Όρεξη!!
Καλή επιτυχία!!
ένα φαγητό με γαλλική καταγωγή και γινέτσα...
Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) προέρχεται από την Γαλλία. Φημολογείται μάλιστα πως η πρώτη Κις Λορέν φτιάχτηκε στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας, την Λωρραίνη γύρω στο 1558.
'Ηταν μια αλμυρή τάρτα με αυγά, γάλα, τυριά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Κατά τον 19ο αιώνα προστέθηκε και το λαρδί (λίπος) το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από το μπέικον.
Το ωραίο με την κις λορέν είναι οι άπειρες επιλογές και παραλλαγές της! Με κοτόπουλο, με αλλαντικά, με τυριά, με λαχανικά, με συνδυασμούς υλικών...
Εμείς την δοκιμάσαμε με κοτόπουλο, μανιτάρια και πιπεριά.
Αξίζει σίγουρα μια δοκιμή!
Παραδοσιακά η Κις Λορέν σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.
Υλικά για τη ζύμη:
- 180 γρ. αλεύρι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι.
- 115 γρ. βούτυρο κρύο (κομμένο σε κυβάκια)
- 2-3 κ.σ. κρύο νερό
Υλικά για τη γέμιση:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 μπούτια κοτόπουλου βρασμένα, ξεψαχνισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα μανιτάρια ή φρέσκα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 πιπεριά μεγάλη, ψιλοκομμένη (στο χρώμα της επιλογής σας)
- αλάτι & πιπέρι
Υλικά για την κρέμα:
- 2 αυγά
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Για την ζύμη:
1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μίξερ ή σε ένα μπλέντερ ή με τα χέρια (τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο) μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το κρύο νερό (μια κουταλιά την φορά διότι μπορεί να μην το χρειαστεί όλο). Δεν θέλουμε να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη. Θέλουμε μια τριφτή ζύμη που ενώνεται όταν την πατάμε με τα χέρια μας.
2. Αφού την πατήσουμε με τα χέρια μας την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την μορφοποιούμε σαν στρόγγυλο δισκάκι. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για μισή ώρα.
3. Την ανοίγουμε στρόγγυλη με την βοήθεια ενός πλάστη και την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι για τάρτες. Βάζουμε μία λαδόκολλα μέσα και ρίχνουμε φακές, ρύζι ή όποιο άλλο όσπριο θέλουμε εμείς. Δεν πρέπει να ακουμπάνε τα όσπρια τη ζύμη Πρέπει να είναι επάνω στη λαδόκολλα. Με αυτό τον τρόπο η τάρτα μας δεν θα φουσκώσει και θα παραμείνει τραγανή.
4. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφού την βγάλουμε την αφήνουμε να κρυώσει. Μετά βγάζουμε τα όσπρια και την λαδόκολλα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι την συναρμολόγηση.
Για την γέμιση:
1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα όποια υγρά έχουν (σε μέτρια φωτιά). Ανακατεύουμε συνεχώς.
Για την κρέμα:
1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κρέμα και τα αυγά μέχρι να διαλυθούν τα αυγά.
Συναρμολόγηση:
1. Απλώνουμε τη γέμιση μέσα στην στην τάρτα μας και μετά περιχύνουμε την κρέμα.
2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Έτοιμη...Καλή Όρεξη!!
Καλή επιτυχία!!
1 σχόλια
ολα τ αλεφτα η ταρτιερα!!! υπεροχη η ταρτα σουπερ!
ΑπάντησηΔιαγραφή