Γιορτινός χαλβάς με σιμιγδάλι
11:14 π.μ.
festive xalvas
Υλικά:
ο αγαπημένος μας χαλβάς, έβαλε τα γιορτινά του!
Καρύδια, γλυκό του κουταλιού, μέλι... και είναι έτοιμος να υποδεχτεί κάθε γιορτή!
Μια πολύ ωραία, νόστιμη, νηστίσιμη, οικονομική, εύκολη και γρήγορη ιδέα για γλυκό!
Ας προσθέσουμε, επίσης, πως ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, καθώς το σιμιγδάλι είναι πολύ θρεπτικό.
Θέλουμε, λοιπόν, κι άλλα για να τον ετοιμάσουμε για κέρασμα..;
Μπορείτε να βάλετε μέσα κι άλλα υλικά (π.χ. σταφίδες, αμύγδαλα, κομματάκια σοκολάτας κ.λ.π.).
Το μικρό του μυστικό που τον κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι η ελαφριά στρώση από μέλι που αλείφουμε, αφού κρυώσει, και του δίνει μια υπέροχη μελένια γεύση!
Το μικρό του μυστικό που τον κάνει τόσο ιδιαίτερο είναι η ελαφριά στρώση από μέλι που αλείφουμε, αφού κρυώσει, και του δίνει μια υπέροχη μελένια γεύση!
Να σημειώσουμε, ακόμη, πως οι συνηθισμένες αναλογίες για τον χαλβά είναι το γνωστό 4-3-2-1. Εμείς προτείνουμε κάποιες άλλες αναλογίες καθώς πιστεύουμε πως με αυτές γίνεται ο χαλβάς πιο ελαφρύς, λιγότερο λαδερός και όσο πρέπει γλυκός!
Ετοιμάστε τον, λοιπόν, δώστε του ένα ωραίο σχήμα και εκπλήξτε τους όλους!
Υλικά:
- 4 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- 2 φλ. σιμιγδάλι
- 1/2 φλ. σπορέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλ. γλυκό του κουταλιού κυδώνι ή άλλο φρούτο, σε κομματάκια (χωρίς πολύ ζουμί)
- 3/4 φλ. χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
- 1 κ.σ. μέλι αραιωμένο με λίγο νερό (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη (άμα θέλουμε βάζουμε και 2 κομμάτια πορτοκάλι). Όταν αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 2-3 λεπτά.
2. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο. Όταν αρχίσει να καίει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μια μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει ελαφρά.
3. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα προσεχτικά το σιρόπι και ανακατεύουμε συνεχώς και προσεχτικά γιατί πιτσιλάει.
4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και την χαμηλώνουμε πολύ. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια, τα καρύδια και την κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
5. Αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει και μεταφέρουμε στο σκεύος που θέλουμε ώστε να έχει όμορφο σχέδιο όταν το σερβίρουμε. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα μπολ. Το καλύψαμε με μεμβράνη (για να ξεκολλήσει εύκολα). Στο πάτο του μπολ απλώσαμε χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα και από πάνω ρίξαμε τον χαλβά. Αφήσαμε να κρυώσει καλά. Από πάνω βάλαμε έναν δίσκο για τούρτα, αναποδογυρίσαμε το μπολ και έτοιμο!
6. Από πάνω, αν θέλουμε, αλείφουμε με το πινέλο το αραιωμένο μέλι για μια μελένια γεύση!
7. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!!
6. Από πάνω, αν θέλουμε, αλείφουμε με το πινέλο το αραιωμένο μέλι για μια μελένια γεύση!
7. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!!
0 σχόλια