Lebkucken (λεμπκούχεν)

7:59 μ.μ.


lebkucken



Τα μπισκότα που φέρνουν από μόνα τους τα Χριστούγεννα...




Τα lebkucken (λεμπκούχεν) είναι παραδοσιακά γερμανικά μπισκότα που φτιάχνονται την περίοδο των Χριστουγέννων. 
Η γεύση τους είναι χαρακτηριστική. Μμμμ....Τζίντζερ, κανέλα, μέλι...Αφράτα, με πυκνή υφή που λιώνει στο στόμα!
Με μέλι, μαύρη ζάχαρη και αρκετά μπαχαρικά, αποτελούν μια υγιεινή γλυκιά επιλογή...
Όσο για την μυρωδιά που "τυλίγει" το σπίτι...τα λόγια είναι περιττά!
Απλώστε, λοιπόν, κι από πάνω σοκολάτα κουβερτούρα και αφήστε τα Χριστούγεννα να έρθουν!






Υλικά (για περίπου 50 μπισκότα):

  • ½  κιλό αλεύρι (περίπου)
  • 1 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κοφτό  κ γλ. σόδα
  • 1 κ. σ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 κ.γλ. σκόνη πιπερόριζα (ginger)
  • ½ κ.γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. βιτάμ
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. κουβερτούρα





Εκτέλεση:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το μέλι και μετά όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, ginger, γαρύφαλλο). Και την ζάχαρη και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την σόδα με τον χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε το νερό, τα ξύσματα, το μείγμα με το μέλι και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε (μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω). Η ζύμη κολλάει λίγο λόγω του μελιού. Για να την «δουλέψετε» αλείψτε στον πάγκο λίγο βούτυρο ή λίγο σπορέλαιο.
  4. Με κουπ-πατ φτιάξτε μπισκότα με πάχος περίπου ενός δαχτύλου και πλάτος λίγο μικρότερο από μια παλάμη. Καλύτερα να σχηματίσετε στρόγγυλα μπισκότα για να ψηθούν ομοιόμορφα (σχήματα όπως αστεράκια που έχουν γωνίες θα ψηθούν περισσότερο στις άκρες και θα είναι σκληρές)
  5. Ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Μην τα αφήστε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν.
  6. Λιώστε την κουβερτούρα και ενώ είναι ακόμη ζεστά τα μπισκότα αλείψτε τα με την σοκολάτα (είτε μόνο από πάνω είτε ολόκληρα).




Tips*

  • Τα μπισκότα είναι λίγο γλυκούτσικα! Καλύτερα να μην απλώσετε από πάνω σοκολάτα γάλακτος, αλλά κουβερτούρα για να ισορροπήσει την γλύκα.





Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!


You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Ιδιαίτερα και πολύ αρωματικά αυτά τα μπισκότα, μου στέλνει κάθε χρόνο μια φίλη από τη Γερμανία. Μήπως όμως εννοείτε ginger αντί για ginseng;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, η μυρωδιά τους είναι μοναδική!! Όταν ψήνονται ειδικά, όλο το σπίτι μυρίζει Χριστούγεννα!!Είσαι τυχερή που έρχονται κάθε χρόνο, αυθεντικά από την Γερμανία!!!
      ναι Νατασα! Ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση! Είναι ginger..Θα διορθωθεί! ;)

      Διαγραφή

Facebook

Instagram