Σοκολατόπιτα σιροπιαστή

9:34 μ.μ.

glazed chocolate cake with syrup


κάθε μπουκιά και απόλαυση...


Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι σοκολατόπιτας;
Ειδικά σε μια σοκολατόπιτα εμποτισμένη με σοκολατένιο σιρόπι και συνοδευόμενη από γλάσο σοκολάτας.
Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή που δεν χρειάζεται καν μίξερ!
Ανακατεύετε τα υγρά και τα στερεά ξεχωριστά με ένα σύρμα, τα ενώνετε και ψήνετε.
Τόσο απλά και τόσο απολαυστικά!
Απολαύστε την ζεστή ή κρύα, μόνη της ή μη διστάσετε να την συνοδέψετε με μια μπάλα παγωτού βανίλιας ή σαντιγί.
Μπορείτε, επίσης, να γαρνίρετε με ό,τι επιθυμείτε (ξηρούς καρπούς, τρούφα κλπ).
Διατηρείται άνετα 5 μέρες στο ψυγείο.


Υλικά:

Για το σιρόπι:

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

300 γρ. νερό

1 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. κονιάκ ή 1 βανίλια

 

Για τη σοκολατόπιτα:

180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)

80 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)

200 γρ. ζάχαρη 

15 γρ. μπέικιν πάουντερ (1κ.σ.)

1 βανίλια  

1 πρέζα αλάτι

100 ml ηλιέλαιο

150 γρ. γάλα ή νερό

3 αυγά, μεσαία

 

Για το γλάσο:

200 γρ. κουβερτούρα

200 ml κρέμα γάλακτος


Για το λευκό γλάσο (προαιρετικά):

50 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. λευκή σοκολάτα 


Εκτέλεση: 

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κακαό. Όταν αρχίσουν να βράζουν αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ ή τη βανίλια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα στερεά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν, αλάτι, βανίλια) σε ένα μπολ.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα υγρά (ηλιέλαιο, γάλα ή νερό, αυγά).
  4. Ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερέα και ανακατεύουμε αρχικά με σύρμα και έπειτα με μαρίζ. Το μείγμα είναι σφιχτό.
  5. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος (24 x 25) και πασπαλίζουμε όλη την επιφανεια με μια ελαφριά στρώση κακάο. Τινάζουμε ανάποδα το σκεύος να φύγει η περιττή ποσότητα κακάο. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της σοκολατόπιτας και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια μαρίζ ή ένα κουτάλι.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 23-25 λεπτά.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  8. Ετοιμάζουμε το γλάσο. Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Απλώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα. Η σοκολατόπιτα να είναι κρύα και το γλάσο να είναι χλιαρό (να έχει σφίξει ελαφρώς).
  9. Ετοιμάζουμε το λευκό γλάσο. Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα σε κομματάκια. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε να χλιαρύνει λίγο και το τοποθετούμε σε μια σακούλα κορνέ χωρίς μύτη. Με ένα ψαλίδι κόβουμε λίγο την άκρη της σακούλας ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό άνοιγμα. Με το γλάσο σχηματίζουμε λωρίδες κατά μήκος της σοκολαταόπιτας. Με τη μύτη ενός μαχαιριού ή με μια οδοντογλυφίδα χαράζουμε ελαφρά τη σοκολατόπιτα κάθετα προς τις λωρίδες που σχηματίσαμε εναλλάξ (Χαράζουμε από πάνω προς τα κάτω και την επόμενη λωρίδα από κάτω προς τα πάνω. Συνεχίζουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού).
  10. Αφού κρυώσει καλά μπορούμε να γαρνίρουμε από πάνω με ό,τι θέλουμε (ξηρούς καρπούς, τρούφα, κας-κας, τριμμένη σοκολάτα κλπ).

 

Καλή απόλαυση!

 







You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram