Ρεβανι
2:14 μ.μ.
greek traditional rebani (syrup cake with semolina)
Κάποιες φορές η απόλαυση βρίσκεται στην απλότητα. Στην απλότητα της παράδοσης.
Κάποιες φορές η απόλαυση βρίσκεται στις γνώριμες γεύσεις. Στις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε.
Αυτή την απόλαυση μας προσφέρει και το ρεβανί.
Ένα γλυκό το οποίο γεύτηκαν και αγάπησαν πολλές γενιές της χώρας.
Απλό, γευστικό, με την χαρακτηριστική υφή του (χάρη στο σιμιγδάλι που περιέχει), την ελαφρώς αφράτη ζύμη του (όχι πολύ αφράτη. Το ρεβανί δεν πρέπει να θυμίζει κέικ) την απαλή γλυκιά γεύση του (που άλλοτε έχει πιο έντονη την γεύση του πορτοκαλιού, άλλοτε της βανίλιας και άλλοτε ακόμη και μαστίχας), το ροδοκοκκινισμένο χρώμα του και το πηχτό σιρόπι που το αγκαλιάζει από την κορυφή ως την βάση του.
Έτσι πρέπει να είναι το ιδανικό ρεβανί!
...παραδοσιακό και αγαπημένο!
Κάποιες φορές η απόλαυση βρίσκεται στην απλότητα. Στην απλότητα της παράδοσης.
Κάποιες φορές η απόλαυση βρίσκεται στις γνώριμες γεύσεις. Στις γεύσεις με τις οποίες μεγαλώσαμε.
Αυτή την απόλαυση μας προσφέρει και το ρεβανί.
Ένα γλυκό το οποίο γεύτηκαν και αγάπησαν πολλές γενιές της χώρας.
Απλό, γευστικό, με την χαρακτηριστική υφή του (χάρη στο σιμιγδάλι που περιέχει), την ελαφρώς αφράτη ζύμη του (όχι πολύ αφράτη. Το ρεβανί δεν πρέπει να θυμίζει κέικ) την απαλή γλυκιά γεύση του (που άλλοτε έχει πιο έντονη την γεύση του πορτοκαλιού, άλλοτε της βανίλιας και άλλοτε ακόμη και μαστίχας), το ροδοκοκκινισμένο χρώμα του και το πηχτό σιρόπι που το αγκαλιάζει από την κορυφή ως την βάση του.
Έτσι πρέπει να είναι το ιδανικό ρεβανί!
Υλικά:
- 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 185 γρ. αλεύρι μαλακό
- 235 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 βανίλια
- 3 κ.γλ. μπέικιν
- 250 γρ. γιαούρτι αγελάδος (καλής ποιότητας)
- 15 ml νερό
- λίγη σόδα (στην μύτη ενός κ.γλ.)
- λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα
Για το σιρόπι:
- 1,250 λίτρα νερό
- 1,500 κ. ζάχαρη
- 5 κ.σ. γλυκόζη
- 1 βανίλια
- 2 φέτες πορτοκάλι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την βανίλια και το μπέικιν.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη.
- Ρίχνουμε μέσα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
- Σε ένα φλιτζανάκι ή ένα μικρό μπολ βάζουμε το νερό και την σόδα και ανακατεύουμε καλά (καλύτερα με τα 2 μας δάχτυλα) μέχρι να διαλυθεί τελείως η σόδα. Τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε 2 ταψάκια 22-24 εκ. και τα λαδώνουμε με σπορέλαιο. Μοιράζουμε ίσα το μείγμα στα 2 ταψάκια. Αφήνουμε τα ταψάκια να ηρεμήσουν για να φουσκώσει το σιμιγδάλι για 10-15 λεπτά. Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Αφού περάσει η ώρα χτυπάμε τα ταψάκια στον πάγκο δυνατά και αρκετές φορές για να φύγει ο αέρας (θα δείτε ότι σκάνε κάποιες μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια). Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την γλυκόζη με ένα κουτάλι (βουτάμε το κουτάλι σε νερό κάθε φορά για να μην κολλήσει η γλυκόζη πάνω του). Ρίχνουμε και τις φέτες πορτοκάλι, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 6-8 λεπτά. Όταν περάσουν τα λεπτά ρίχνουμε και την βανίλια και σβήνουμε το μάτι αφήνοντας όμως πάνω την κατσαρόλα.
- Σιροπιάζουμε τα ταψάκια αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο καυτά με το καυτό σιρόπι. Προσοχή στο σιρόπιασμα. Τα σιροπιάζουμε με δόσεις με μια κουτάλα την φορά. αφού ρουφήξει το κάθε ρεβανί το σιρόπι, τότε προσθέτουμε κι άλλη κουτάλα. Θα χρειαστεί όλο το σιρόπι. Αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι. Καλύτερα να το καταναλώσετε την επόμενη μέρα.
Καλή επιτυχία!
2 σχόλια
ΤΕΛΕΙΑ ΣΕΛΊΔΑ !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πάρα πολύ!!! :)
Διαγραφή