­

Γαλλικά Εκλέρ

1:42 μ.μ.

French eclairs



ένα αγαπημένο κλασσικό γαλλικό γλυκό...

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Ας μεταφερθούμε αρκετά χρόνια πίσω, κάπου στον 16ο αι. μ. Χ.
Ήταν τότε που ο Ιταλός ζαχαροπλάστης Ποπελίνι δημιούργησε την ζύμη για σου. Ο ζαχαροπλάστης αυτός ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία τον 16ο αιώνα (1547) παντρεύτηκε το Γάλλο βασιλέα Ερρίκο Β΄.
Λόγω του ονόματος του «εφευρέτη», το πρώτο που δόθηκε στην ζύμη σου  στη Γαλλία ήταν popelin (pate a Popelin).
Αργότερα τελειοποιήθηκε παίρνοντας το όνομα "pate a chaud", που κατέληξε με την παραφθορά της γλώσσας σε "pate a choux" (δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης). 

Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από το μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Ήταν αυτός που γέμισε τα ψημένα σουδάκια με κρέμα ή μαρμελάδα και γλάσαρε την επιφάνεια -έφτιαξε δηλαδή τους προγόνους των σημερινών choux a la creme και του εκλέρ.

Το εκλέρ πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία τον 19ο αι. και ονομαζόταν το ψωμί της δούκισσας ή μικρή δούκισσα (pate a la duchesse, petite duchesse), μέχρι το 1850.

Εκλέρ σημαίνει αστραπή (eclair= αστραπή). Ίσως γιατί τρώγεται σαν αστραπή, ίσως γιατί η φήμη του «απλώθηκε» σαν αστραπή από το Παρίσι σε όλο τον κόσμο ή ίσως γιατί και το μακρόστενο σχήμα του (κι όχι το στρόγγυλο που έδιναν στα σουδάκια) θύμιζε αστραπή.

Φτιάχνοντας σπιτικά εκλέρ, ας μην ξεχνάμε:


Για να στεγνώσουν καλά τα σου πρέπει να σταθούν τουλάχιστον 1.30' ώρα ή περισσότερο όταν βγουν από το φούρνο.
Είναι σχεδόν απαραίτητη η γρήγορη κατανάλωση των εκλέρ όταν τα ετοιμάσουμε -ιδανικά την ίδια μέρα- γιατί η ζύμη πανιάζει εύκολα.




Υλικά:

Για την ζύμη:


  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσης
  • 100 ml. γάλα
  • 100 ml. νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 500 ml. γάλα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 λοβό βανίλιας

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 150 ml. κρέμα γάλακτος



Εκτέλεση:


Για τη ζύμη:


1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε ελαφρά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.


2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μία σφιχτή μάζα. Έπειτα ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι (σε χαμηλή φωτιά αυτή την φορά) ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά.


3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ. Την αφήνουμε λίγο για να κρυώσει (3 λεπτά). Μετά προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν απορροφηθεί τελείως το ένα αυγό τότε προσθέτουμε το επόμενο.


4. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία σακούλα κορνέ όπου έχουμε τοποθετήσει μία στρόγγυλη μύτη. Σε ταψί με λαδόκολλα δημιουργούμε μακρόστενες λωρίδες από ζύμη περίπου 10 εκ., αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. (Σε περίπτωση που δεν σας βγουν ομοιόμορφα, μπορείτε να τα διορθώσετε βουτώντας το δάχτυλο σας σε νερό και κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις).


5. Αλείφουμε τα εκλεράκια με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' λεπτά περίπου. Μετά τα πρώτα 10 λεπτά, ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πολύ λίγο (2-3 εκ.) για 2-3 λεπτά ώστε να βγει ο ατμός (μπορείτε να βάλετε μία μικρή ξύλινη κουτάλα στην πόρτα του φούρνου για να μείνει ανοιχτεί η πόρτα). Έπειτα κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε μέχρι το τέλος.


6. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.




Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:


1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. 

2. Ρίχνουμε το περισσότερο γάλα (κρατάμε περίπου 1/2 κούπα) σε ένα κατσαρολάκι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το γάλα που κρατήσαμε. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ξανά 2-3 κουταλιές και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πυχτώνει η κρέμα και να κάνει κάποιες φούσκες. 

3. Όταν πήξει, αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Μετά τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη (για να μη δημιουργηθεί κρούστα). 



Για το γλάσο σοκολάτας:

1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος.  Έπειτα κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.


2. Ρίχνουμε την κρέμα στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά και έπειτα ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το γλάσο.




Συναρμολόγηση:


1. Βάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σε μία σακούλα κορνέ και γεμίζουμε τα εκλεράκια. Μπορούμε να κάνουμε στο κάτω μερός του κάθε εκλέ μια τρύπα με τη σακούλα κορνέ και να το γεμίσουμε ή να κόψουμε τα εκλεράκια στη μέση με ένα μαχαίρι και να τα γεμίσουμε με κρέμα όπως κάναμε και εμείς. 


2. Βουτάμε τα εκλεράκια στο γλάσο σοκολάτας. Γαρνίρουμε με φιλέ αμύγδαλο.






Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

3 σχόλια

Facebook

Instagram