6όροφη τούρτα σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα

12:56 π.μ.

Salted-caramel six-layer chocolate cake


μια τούρτα που κολάζει τους πάντες!

Σοκολάτα και καραμέλα!!
Τα λόγια είναι περιττά! ''Φονικός'' συνδυασμός που ελάχιστοι μπορούν να του αντισταθούν!
6 υγρά σοκολατένια παντεσπάνια ΄΄φιλοξενούν΄΄ ανάμεσά τους λεπτές στρώσεις ημίρρευστης καραμέλας!

Πρόκειται για μια τούρτα αμερικάνικου τύπου.
Χαρακτηριστικό σε αυτές τις τούρτες είναι το παντεσπάνι τους που είναι τύπου κέικ και πιο χοντρό από αυτό το συνηθισμένο (γαλλικό) παντεσπάνι. Επίσης, οι Αμερικάνοι δεν σιροπιάζουν, συνήθως, τα παντεσπάνια στις τούρτες τους. Δεν υπάρχει, βέβαια, λόγος να αγχωνόμαστε, καθώς η γέμιση ή η κρέμα που μπαίνει από πάνω, τα ποτίζει ιδανικά χωρίς να μένουν ξερά.

Α, και μην φοβηθείτε για την αλατισμένη καραμέλα! Δεν πρόκειται για αλμυρή καραμέλα. Το ελάχιστο αλάτι που προστίθεται τονίζει απλώς λίγο παραπάνω την γεύση της και της ''πάει'' πολύ!

Εντάξει, η περιγραφή τελείωσε. Ας σκουπίσουμε τα σάλια μας και ας διαβάσουμε με ευλάβεια την συνταγή! ;)




Υλικά για το παντεσπάνι:

  • Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για τα ταψάκια
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για τα ταψάκια)
  • 3 κούπες ζάχαρη λευκή
  • 1 1/2 κούπες κακάο
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • 1 1/2 κούπες αριάνι (ξινόγαλα) χαμηλών λιπαρών 
  • 3/4 κούπα σπορέλαιο
  • 1 1/2 κούπες καυτό νερό
  • 2 κ.γ. Υγρή βανίλια (ή 1 σε σκόνη)


Υλικά για την καραμέλα:

  • 4 κούπες ζάχαρη λευκή
  • 1/4 κούπα γλυκόζη 
  • 1/4 κούπα νερό 
  • 2 κούπες κρέμα γάλακτος (34-37% λιπαρά) 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 225 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου (κομμένο σε κυβάκια)

Υλικά για το γλάσο:

  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/2 κούπα καυτό νερό
  • 225 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου) 
  • 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 455 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (σε μπέν μαρί ή σε χαμηλη θερμοκρασία στα μικροκύματα)

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 ταψάκια στρογγυλά (22 εκατοστά το καθένα) και τοποθετούμε λαδόκολλα στον πάτο τους.

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δυναμώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε τα αυγά, το αριάνι, το καυτό νερό, το σπορέλαιο, την βανίλια και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

3. Μοιράζουμε το μείγμα στα 3 ταψακια (να έχουν ίση ποσότητα μείγματος) και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου το κάθε ταψάκι.

Για την καραμέλα:

1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το νερό και, χωρίς να ανακατεύουμε, τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, για 14 λεπτά ακριβώς! Προσοχή μην την αφήσουμε παραπάνω γιατί θα καεί! 

2. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε την κρεμα γάλακτος (ανακατεύοντας με ένα σύρμα). Την ξανά τοποθετούμε στην φωτιά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακριβώς. Μεταφέρουμε την καραμέλα σε ενα μεγάλο μπολ,  ρίχνουμε το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει (15 λεπτά περίπου). Έπειτα ρίχνουμε το βούτυρο (1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να μην φαίνεται μέσα στην καραμέλα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για το γλάσο:

1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με το σύρμα το κακάο και το νερό μέχρι να λιώσει το κακάο.
2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και το μείγμα του νερού με το κακάο μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.

Συναρμολόγηση  της τούρτας:

1. Κόβουμε τα 3 παντεσπάνια στην μέση (δηλαδή να έχουμε 6 στο σύνολο).
2. Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε μια πιατέλα ή μια βάση για τούρτα (ανάλογα με το πού θέλουμε να βάλουμε την τούρτα) και απλώνουμε 3/4 της κούπας από την καραμέλα.
3. Τοποθετούμε άλλο ένα παντεσπάνι από επάνω και απλώνουμε 3/4 κούπας από την καραμέλα.
4. Συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία με τα υπόλοιπα παντεσπάνια. Στο τελευταίο παντεσπάνι δεν απλώνουμε επάνω του καραμέλα. 
5. Αφήνουμε την τούρτα για 1 ώρα στο ψυγείο και μετά το γλασάρουμε με το γλάσο σοκολάτας. 




Tips:


  • Η τούρτα είναι τόσο υπέροχη από μόνη της που δεν χρειάζεται υπερβολές στην διακόσμηση 




Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!!!!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram