Χαλβάς σιμιγδαλένιος

2:52 μ.μ.

semolina halva



ένα γλυκό που ζεσταίνει την καρδιά και γλυκαίνει το στόμα...

Απλό, εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, υπέροχο!
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Ένα παραδοσιακό γλυκό που θα έχει πάντα μια θέση στην κουζίνα μας!
Εμείς το προτιμάμε με κάποιες μικρές παραλλαγές στις παραδοσιακές δοσολογίες 1-2-3-4. 
Με λίγο λιγότερο λάδι για να μην είναι τόσο λιπαρό και λίγο λιγότερη ζάχαρη γιατί τα 3 φλιτζάνια κάνουν τον χαλβά αρκετά γλυκό.
Ένα γλυκό έτοιμο σε 10 λεπτά!





Υλικά:

  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 3/4 φλ. λάδι (σπορέλαιο)*
  • 2,5 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • φλούδες από πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού (αν βάλουμε) για να κάνουμε το σιρόπι. Ανοίγουμε το μάτι.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα (μια πιο μεγάλη γιατί το σιμιγδάλι θα φουσκώσει) βάζουμε το λάδι. 
  4. Μόλις αρχίσει να καίει χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το σιμιγδάλι ένα ελαφρώς σκούρο χρώμα (ανάλογα με τα γούστα μας μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμο ή πιο σκούρο).
  6. Κατεβάζουμε από την φωτιά τη κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και προσθέτουμε προσεκτικά μέσα το σιρόπι (με προσοχή γιατί πιτσιλάει). Ανακατεύουμε συνεχώς.
  7. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι ο χαλβάς να ''ξεκολλάει'' από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στο σημείο αυτό που ανακατεύουμε προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς (αν βάλουμε). Αν θέλουμε να τον βάλουμε σε κάποιο σκεύος για να πάρει σχήμα θα τον βάλουμε τώρα όσο είναι ζεστός.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα και απολαμβάνουμε!
*Tips:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ο χαλβάς θα είναι πιο βαρύς, ενώ άμα βάλουμε σπορέλαιο θα είναι πιο ελαφρύς.
  • Επίσης, όσο πιο πολύ τον αφήσουμε να σκουρύνει, τόσο πιο βαρύς θα είναι.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Τα προσθέτετε στο μείγμα με το σιμιγδάλι πριν βάλετε το σιρόπι και τα ανακατεύετε. Μετά ακολουθείτε κανονικά την διαδικασία.


Καλή επιτυχία!!



You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram