Ελιοπιτάκια με ντομάτα και ρίγανη

4:41 μ.μ.


mini pies with olives, tomato and oregano



Υπέροχα πιτάκια που μυρίζουν Μεσόγειο, Ελλάδα, καλοκαίρι, χωριό....
Η ελαφριά και ιδιαίτερη γεύση τους νοστιμίζει κάθε στιγμή της μέρας...
Φυσικά είναι και νηστίσιμα!!










Υλικά:


Για την ζύμη:


500 γρ. αλεύρι 
1  φακελάκι μαγιά σε σκόνη (ή 15 γρ. νωπή μαγιά)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1-2 ποτ. ζεστό νερό 
1-2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)




Για την γέμιση:

1 φλ. ελιές πράσινες χωρίς το κουκούτσι
1 μεγάλη ντομάτα σε μικρά κομματάκια
ρίγανη



Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και λίγο από το νερό (όχι βραστό).
2. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
3. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι, βάζουμε και το νερό και ανακατεύουμε. Άμα θέλουμε να βάλουμε λάδι το προσθέτουμε τώρα.
4. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη (περίπου 10 λεπτά).
5. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
6. Αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης.


7. Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. 
8. Με ένα ποτήρι νερού δημιουργούμε στην ζύμη κυκλάκια. 


9. Στο κέντρο του κάθε κύκλου βάζουμε μια κουταλιά ζύμης.
10. Αλείφουμε τις άκρες με νερό και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
11. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
12. Τοποθετούμε σε ταψί  και ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 20-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους).



*Tips

Τα πιτάκια δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα κατά το ψήσιμο. Μην τα αφήσετε πολύ ώρα γιατί θα σκληρύνουν πολύ.
Μπορείτε να δώσετε ότι άλλο σχήμα θέλετε στα πιτάκια.
Μπορείτε να πασπαλίσετε και με σουσάμι ή να τα αλείψετε με 1 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και αλάτι.
Η ζύμη μοιάζει με ψωμί και ταιριάζει υπέροχα με κάθε γέμιση. Πειραματιστείτε με οτιδήποτε υλικά έχετε στο σπίτι!


Καλή επιτυχία!!

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram