Γαλακτομπούρεκο

10:20 μ.μ.

galaktompoureko (syrup phyllo with semolina cream)



 ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας...


Λαχταριστή, κρεμώδης, πλούσια κρέμα με σιμιγδάλι. 
Καλοψημένο, χρυσό και τραγανό φύλλο. 
Αυτά είναι τα δυο χαρακτηριστικά που συνθέτουν το ιδανικό γαλακτομπούρεκο.
Κάποιοι το προτιμούν ζεστό και άλλοι κρύο. Η αλήθεια είναι πως το γαλακτομπούρεκο τρώγεται ευχάριστα και κρύο και ζεστό, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το ζεστό, ζουμερό γαλακτομπούρεκο. 
Χρησιμοποιήστε καλό, αγελαδινό βούτυρο για να μοσχομυρίσει το γλυκό.
Για να πετύχετε το ωραίο, τραγανό φύλλο θα πρέπει να αφήσετε το γλυκό να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα όσο ψήνεται και να το σιροπιάσετε καυτό με κρύο σιρόπι.  
Εμείς χρησιμοποιήσαμε ταψί με διαστάσεις 35*25. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαφρώς μεγαλύτερο, αλλά δεν συνιστούμε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο έχει μια πλούσια στρώση κρέμας. Αν χρησιμοποιήσετε πιο μεγάλο ταψί η στρώση της κρέμας θα είναι πιο λεπτή, οπότε το γαλακτομπούρεκο δεν θα είναι τόσο δελεαστικό. 
Μπορείτε να το διατηρήσετε εκτός ψυγείου αλλά και εντός, η κρέμα όμως θα σφίξει ελαφρώς μέσα στο ψυγείο. 




Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
250 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα: 

1 λίτρο γάλα
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

350 ml νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. γλυκόζη
1 βανίλια
φλούδες πορτοκαλιού (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, την γλυκόζη και τις φλούδες πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την βανίλια και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
2. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Στο μίξερ χτυπάμε (σε δυνατή ταχύτητα) τα αυγά με την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι μέχρι να ασπρίσουν.
3.Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα να βράσει. Όταν κάψει (δεν χρειάζεται να βράσει), αποσύρουμε από την φωτιά, παίρνουμε λίγο από το γάλα (όσο 3/4 ενός φλυτζανιού περίπου) και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στον κάδο του μίξερ, στο μείγμα με τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα το μίξερ ανακατεύει.
4. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα με το γάλα στο μάτι και αφού κάψει αρκετά ρίχνουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα. Στο σημείο αυτό ρίχνουμε και το βούτυρο να λιώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει και να αφήνει το σύρμα σημάδια στην κρέμα καθώς ανακατεύουμε. 
5. Μόλις δημιουργηθεί η κρέμα, την ρίχνουμε σταδιακά, λίγη λίγη, στον κάδο του μίξερ. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ρίξουμε όλη την κρέμα με το σιμιγδάλι. Στο τέλος χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Καλύπτουμε την επιφάνεια με μια μεμβράνη που εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσει (να μην είναι καυτή) πριν την χρησιμοποιήσουμε.
6. Λιώνουμε το βούτυρο (μπορείτε να το λιώσετε και στο φούρνο μικροκυμάτων).
7. Βουτυρώνουμε με πινέλο το ταψί (εμείς χρησιμοποιήσαμε 35*25 αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο πιο μεγάλο αν θέλετε).
8. Βάζουμε στον πάτο ένα φύλλο κρούστας. Το φύλλο είναι πιο μεγάλο από το ταψί και το αφήνουμε να προεξέχει από την πλευρά του ταψιού. Βουτυρώνουμε με το πινέλο. Από πάνω απλώνουμε το άλλο φύλλο το οποίο αφήνουμε να προεξέχει από την άλλη πλευρά του ταψιού. Βουτυρώνουμε με το πινέλο. Συνεχίζουμε αυτήν την διαδικασία μέχρι να βάλουμε τα μισά φύλλα.
9. Στο τελευταίο φύλλο, χωρίς να το βουτυρώσουμε, προσθέτουμε την κρέμα. Την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια μαρίζ. Αρχίζουμε να κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν. Τα κλείνουμε προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε. Αφού τελειώσουν απλώνουμε τα φύλλα που κρατήσαμε βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα (αν θέλουμε τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού για να είναι πιο ομοιόμορφο το γλυκό). Βουτυρώνουμε καλά το επάνω φύλλο.
10.  Χαράζουμε τα κομμάτια. Καλό είναι τις οριζόντιες (ή κάθετες, όποιες θέλετε εσείς) γραμμές να τις χαράξτε πιο βαθιά ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι την κρέμα. Με αυτόν τον τρόπο η κρέμα θα ψήνεται μέσα στον φούρνο και θα "βγάζει" τους υδρατμούς της μέσα από τις τρύπες που χαράξατε. Έτσι δεν θα "ξεχυλίσει" ανομοιόμορφα μέσα από τα φύλλα ("ψάχνοντας τρόπο να αποβάλει τους υδρατμούς) ή από τις άκρες του ταψιού, όπως συχνά συμβαίνει με τα γαλακτομπούρεκα. 
11. Ραντίζουμε ελαφρώς με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. 
12. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι με την βοήθεια μιας κουτάλας.  


 






Καλή επιτυχία!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram