Τσιαπατακια

7:24 π.μ.

Mini ciabattas


...ένα ψωμάκι με καταγωγή ιταλική!

Ένα αυθεντικό ιταλικό ψωμί που αγαπάμε πολύ!
Η ονομασία του ψωμιού στα ιταλικά είναι ciabatta που σημαίνει "παντόφλα" κι αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση θα σας δοθεί μόλις δείτε το ψωμί το οποίο διαθέτει ένα χαρακτηριστικό σχήμα του. Μακρύ και πλατύ. 
Η τζιαπάτα είναι ένα ψωμί που δεν φουσκώνει πολύ. Εμείς όμως την αγαπάμε για την χαρακτηριστική όψη του, την υφή του με τις μεγάλες φουσκάλες στο εσωτερικό του, την ελαφριά υγρασία που κρατά η ψίχα του και την κρατά μαλακή, την τραγανή και ανοιχτόχρωμη κόρα του. Κυρίως όμως το λατρεύουμε γιατί με αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε λαχταριστά σαντουιτσάκια!



Υλικά:
  • 4 κούπες αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κούπες  χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. μαγιά ξερή
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη


Εκτέλεση:

1. Σε ένα κανατάκι ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να δράσει η μαγιά.

2. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι (με το εξάρτημα γάντζος). Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και παράλληλα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Έπειτα, ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 12-15 λεπτά. Μέσα στα 12-15 λεπτά που ζυμώνουμε με το μίξερ, η ζύμη αρχίζει να γίνεται ομοιόμορφη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

3. Όταν σταματήσουμε το μίξερ, μεταφέρουμε το μπολ σκεπασμένο με μία μεμβράνη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1,5 -2 ώρες.

4. Μόλις φουσκώσει, προσεκτικά βγάζουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσπαθούμε να μην χάσουμε τον όγκο που έχει δημιουργηθεί. Ρίχνουμε αλεύρι και επάνω από τη ζύμη μας.

5. Κόβουμε τη ζύμη προσεκτικά σε μικρά κομμάτια (ότι μέγεθος θέλουμε). Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Είναι έτοιμα να τα γεμίσετε με ό, τι θέλετε και να τα απολαύσετε!






Καλή επιτυχία!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram