Αλμυροί κρίκοι με ελιά (νηστίσιμοι)
12:19 μ.μ.
εθισμός σε κάθε κρίκο...
Αυτοί οι κρίκοι είναι αυτό το ''κάτι'' που ζητάμε (ειδικά σε περιόδους νηστείας) για να καλύψουμε την λιγούρα μας ή για να τσιμπολογήσουμε, να ''μασουλήσουμε'' κάτι γρήγορο και ελαφρύ.
Τραγανοί και άκρως εθιστικοί!
Εύκολοι, γρήγοροι και οικονομικοί, με την ιδιαίτερη γεύση της ελιάς να τους κάνει ακόμη πιο ξεχωριστούς.
Μπορείτε άμα θέλετε να παραλείψετε τις ελιές και, κρατώντας την βασική ζύμη, να προσθέσετε κάποιο άλλο υλικό, όπως π.χ. τριμμένο καρότο ή σπανάκι.
Απολαυστικοί κρίκοι, λοιπόν, για να συνοδέψουμε τον καφέ μας, το τσάι, ακόμη και την μπύρα ή το κρασί!
Η δόση είναι μεγάλη, για περίπου 4 ταψιά. Καταναλώνονται πολύ εύκολα και διατηρούνται για 3 μέρες περίπου. Αν θεωρείτε ότι είναι μεγάλη η ποσότητα, μπορείτε να κάνετε την μισή δόση.
Υλικά (για περίπου 4 ταψιά):
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο (άμα θέλετε αντικαταστήστε το μισό με ελαιόλαδο)
- 1 ποτήρι μαργαρίνη, λιωμένη (χλιαρή)
- 1 ποτήρι νερό
- 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 1 φλ. ελιές, ψιλοκομμένες
- 5 ποτήρια αλεύρι
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υγρά, δηλαδή το ηλιέλαιο, την λιωμένη μαργαρίνη και το νερό.
- Ανακατεύουμε το αλάτι και το μπέικιν με λίγο αλεύρι και το προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά αλεύρι μέσα στο μείγμα (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι). Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή.
- Προσθέτουμε τις ελιές και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι), την πλάθουμε, την ανοίγουμε σε κορδόνι (όσο 1 δάχτυλο πάχος περίπου) και ενώνουμε τις δυο άκρες σχηματίζοντας έναν κρίκο/ δαχτυλίδι.
- Απλώνουμε τους κρίκους πάν ω σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά (Αν τους θέλετε πιο τραγανούς αφήστε τους 3-4 λεπτά παραπάνω).

Καλή επιτυχία!
0 σχόλια