Τούρτα κόκκινο βελούδο (Red velvet)
5:28 μ.μ.
Red velvet cake
...μια τούρτα κόκκινη σαν βελούδο!
Η ιστορία αυτού του κέικ ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες
στη δεκαετία του 1920. Φήμες κάνουν λόγο για ένα κέικ που υποτίθεται ότι σερβιριζόταν
στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης, Waldorf-Astoria Hotel. Έκτοτε το κέικ κόκκινο βελούδο είναι επίσης γνωστό ως Waldorf
Astoria κέικ, κέικ των 100 δολαρίων , κέικ
των 200 δολαρίων κ.λπ. (διαβάστε αν θέλετε περισσότερα εδώ: leitesculinaria.com)
Υπάρχει επίσης ένας μύθος που σχετίζεται με το κέικ κόκκινο
βελούδο. Αρκετές φορές έχει υποστηριχθεί ότι το κόκκινο χρώμα του κέικ
προέρχεται από μια χημική αντίδραση μεταξύ της μαγειρική σόδας και της σοκολάτας
στη συνταγή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας απλής παρανόησης. Κάποιοι
ισχυρίζονται πως οι ανθοκυανίνες που περιέχει η σκόνη κακάο αντιδρούν με την
σόδα κι αυτό δίνει στο κέικ το κόκκινο χρώμα. Το κόκκινο χρώμα του κέικ,
ωστόσο, προέρχεται από μια πολύ
απλούστερη πηγή: από το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Το κέικ κόκκινο βελούδο περιλαμβάνει το γνωστό αμερικάνικο κέικ για παντεσπάνι, χρωματισμένο με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, το οποίο συνοδεύεται από την γευστικότατη βουτυρόκρεμα με κρέμα τυριού!
Υλικά για το κέικ:
- 1 3/4 κούπες ζάχαρη
- 2 1/3 κουπες αλευρι
- 1 2/3 κούπες ηλιέλαιο
- 2 αυγά
- 4 κ.σ. Υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο
- 2 κ.γλ. Υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανίλιας
- 2 κ.σ. Κακάο
- 1/2 κ.γλ. Αλάτι
- 1 κούπα ξινόγαλο
- 2 κ.γ. Ξύδι
- 1 1/2 κ.γλ. Μαγειρική σόδα
Υλικά για το γλασο κρέμα τυρί:
- 500 γρ. Κρέμα τυρί
- 160 γρ. Βούτυρο αγελάδος
- 6-7 κούπες άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γλ. Υγρή βανίλια
Εκτέλεση για το κέικ:
1. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και την βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι. Τα ανακατεύουμε ελαφρά και ρίχνουμε την μισή ποσότητα στο μείγμα του ηλιελαίου. Ανακατεύουμε ελαφρά με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
3. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα του ξινόγαλου, έπειτα όλο το υπόλοιπο αλεύρι και ξανά το άλλο μισό ξινόγαλο.
4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την σόδα με το ξύδι και όταν φουσκώσει το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ.
5. Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια 24 εκ. στα οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Τα κέικ είναι έτοιμα όταν τοποθετήσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και αυτή βγει καθαρή.
6. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10" λεπτά στον πάγκο της κουζίνας, τα ξεφορμάρουμε και τα βάζουμε επάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Εκτέλεση για το γλάσο κρέμα τυρί:
1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα για 10 δευτερόλεπτα. (Προσοχή μην τα χτυπήσετε πάρα πολύ διότι θα μαλακώσουν πολύ).
2. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα άχνη, έπειτα την υγρή βανίλια και τέλος την άλλη μισή ποσότητα άχνη.
Συναρμολόγηση τούρτας:
1. Κόβουμε τις κορυφές των κέικ ελαφρά.
2. Τοποθετούμε το 1 κέικ επάνω σε μια πιατέλα. Απλώνουμε το γλάσο με μια σπάτουλα σε όλη την επάνω επιφάνεια (περίπου 1-1 1/2 κούπα γλάσο).
3. Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ και το τοποθετούμε επάνω από το κέικ που έχουμε στην πιατέλα. Κοιτάμε να εφαρμόζει καλά. Με μια σπάτουλα βάζουμε γλάσο στην επάνω επιφάνεια και προσεκτικά γύρω-γύρω στα τοιχώματα της τούρτας (ένα λεπτό στρώμα για αρχή). Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30" λεπτά.
4. Βγάζουμε από το ψυγείο και συνεχίζουμε να "γλασάρουμε" την τούρτα μας εξωτερικά από επάνω και στα τοιχώματα (πιο χοντρό στρώμα αυτή την φορά). Αφού ολοκληρώσουμε την διακόσμηση τοποθετούμε την τούρτα για 1 ώρα στο ψυγείο και έπειτα είναι έτοιμη για κατανάλωση!
0 σχόλια