Παστίτσιο βήμα-βήμα

12:22 μ.μ.

Pastichio step by step



ένα φαγητό ''από σπίτι'' που μυρίζει... μαμά!

Όλοι μας έχουμε φάει παστίτσιο. Όλοι μας το έχουμε αγαπήσει. Όλοι το ζητάμε!
Και μόνο με το άκουσα παιδικές αναμνήσεις πλάθονται στο μυαλό. Εικόνες από κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, ομιλίες από μέλη της οικογένειας και συγγενείς, γέλια γύρω από το τραπέζι.
Το παστίτσιο, εκτός από την νοστιμιά του που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί, είναι από τα φαγητά που σε επιβεβαιώνουν πως μπορεί ένα φαγητό να ενώσει τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι και να τους χαρίσει μια ευχάριστη στιγμή.
Ένα μαμαδίστικο, σπιτικό φαγητό, λοιπόν, που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας και που θα αναζητάει πάντα ο ουρανίσκος μας.
Απολαύστε το ζεστό, όσο η μπεσαμέλ απλώνεται αργά πάνω από τα μακαρόνια και τον κιμά ή ακόμη και χλιαρό.


Υλικά για 10 άτομα:

Για τον κιμά:

  • 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος
  • 2 μεσαία κρεμμύδια ξερά (τριμμένα στο μούλτι)
  • 500 γρ. χυμό τομάτας
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γλ. πιπέρι μαύρο
  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο


Για την μπεσαμέλ:
  • 7 κ.σ. βούτυρο
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη


Για τα μακαρόνια:
  • 1 κιλό μακαρόνια χοντρά (Νο2)
  • 5-6 λίτρα νερό
  • 2 κ.σ. αλάτι




Εκτέλεση:

Για τον κιμά:


1. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε για 4 λεπτά να βράσει.





2. Τοποθετούμε τα μπαχαρικά στον κιμά, μαζί με το χυμό ντομάτας και μισό ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα.





Για τα μακαρόνια:

1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αρκετό αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.






Για την μπεσαμέλ:

1. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει τελείως. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να το απορροφήσει το βούτυρο.





2. Μετά προσθέτουμε το γάλα, και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη.




3. Όταν πήξει αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε ελαφρά. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο σε σκόνη.




Συναρμολόγηση:

1. Τοποθετούμε τα μακαρόνια σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί.




2. Ρίχνουμε τον κιμά με μία τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τον πρώτα, και τον απλώνουμε πάνω από τα μακαρόνια ομοιόμορφα.




3. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ επάνω από τον κιμά και τρίβουμε κασέρι ή τυρί, εάν επιθυμούμε.




4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 45-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.








Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

1 σχόλια

Facebook

Instagram