Λουκουμάδες παραδοσιακοί

1:56 μ.μ.

Greek traditional loukoumades


...γεύση από ελληνικό καλοκαίρι!


Μια εικόνα χίλιες λέξεις..!
Όσοι αγαπάμε όμως την κουζίνα, συμφωνούμε πως... και μια γεύση ισούται με χίλιες εικόνες!
Λουκουμάδες, ζεστοί, σιροπιαστοί με μέλι... και εικόνες από καλοκαίρια, νησιά, πανηγύρια, οικογενειακές συναντήσεις  ξυπνούν στο μυαλό!
Μια εύκολη συνταγή για γλυκό που όλοι αγαπάμε, μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι!
Λίγη υπομονή μονάχα για να φουσκώσει η ζύμη και οι λουκουμάδες είναι έτοιμοι.
Απολαύστε τους ιδανικά ζεστούς!
Ίσως με λίγο επιπλέον μέλι, για όποιον προτιμάει, και με πασπαλισμένο σουσάμι!

Ζεστοί λουκουμάδες, λοιπόν, καλή διάθεση, καλή παρέα, γέλια και έτσι κάπως δημιουργούνται οι πετυχημένες συνταγές για... όμορφες στιγμές!



Υλικά για τους λουκουμάδες:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2,5 κούπες νερό χλιαρό 
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Υλικά για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη 
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φέτα από λεμόνι


Εκτέλεση για τους λουκουμάδες: 

1. Σε μια λεκάνη η μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με το ένα χέρι κυκλικά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. 

2. Σκεπάζουμε με πετσέτες, τραπεζομάντηλο ή κουβέρτα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα). 

3. Βάζουμε μπόλικο σπορέλαιο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Δίπλα της έχουμε ετοιμάσει ένα ποτήρι με νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού. Βάζουμε το μπολ με την ζύμη δίπλα από την κατσαρόλα. 

4. Με το ένα χέρι παίρνουμε ζύμη και την πιέζουμε στη γροθιά μας. Βουτάμε το κουταλάκι στο ποτήρι με το νερό και κόβουμε το μπαλάκι ζύμης που βγαίνει από την γροθιά μας (από τον αντίχειρα και τον δείκτη). Το ρίχνουμε στο λάδι.Συνεχίζουμε αυτή την διαδικασία μέχρι να γεμίσει περίπου η επιφάνεια της κατσαρόλας με λουκουμάδες. Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να ψηθούν ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία βουτώντας το κουταλάκι στο νερό μετά από κάθε 2-3 μπαλάκια, με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. 

4. Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το λάδι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε πρώτα βάλει μπόλικο απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι. Έτοιμοι!!!

Εκτέλεση το σιρόπι:

1. Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσουν να βράζουν κρατάμε 3 λεπτά και μετά το σβήνουμε. Περιμένουμε μέχρι να κρυώσει και μετά βουτάμε τους λουκουμάδες (κρύο το σιρόπι και ζεστοί οι λουκουμάδες).



Tips:

  1. Καθώς περιμένετε την ζύμη να φουσκώσει, ετοιμάστε το σιρόπι για να εξοικονομήσετε χρόνο!
  2. Δοκιμάστε τους και με λιωμένη σοκολάτα ή μερέντα!




Καλή επιτυχία! 

You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram