Εκμέκ κανταίφι

12:13 μ.μ.

ekmek kantaifi



από την Πόλη έρχεται...!

Ένα γλυκό που έρχεται από την Πόλη και φέρνει μαζί του, σε κάθε μπουκιά, αρώματα, εικόνες, αναμνήσεις.
Ένα γλυκό, πραγματικά εύκολο, ελαφρύ και δροσερό, με γεμάτη- πλούσια γεύση!
Οι αναλογίες είναι ιδανικές ώστε το γλυκό να είναι υπέροχα ποτισμένο με το σιρόπι, η κρέμα πηχτή όσο πρέπει και βελούδινη και η σαντιγί ανάλαφρη και όχι πολύ γλυκιά!
Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! Όσοι το δοκίμασουν δεν θα μπορούν να πουν όχι σε ένα δεύτερο κομμάτι!
Μην ξεχάσετε: Το φιστίκι Αιγίνης, είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η γεύση του γλυκού! Αν ωστόσο για οποιονδήποτε λόγο δεν έχετε ή δεν θέλετε αν βάλετε, πασπαλίστε το γλυκό με κάποιο ξηρό καρπό, όπως για παράδειγμα αμύγδαλο ή καρύδι.




Υλικά:


·         500 γρ. κανταϊφι
·         200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λιωμένο)

Για την κρέμα:

·         5 φλ. γάλα πλήρες
·         1 φλ. ζάχαρη
·         6 κρόκοι αυγών
·         4 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
·         3 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
·         3 βανίλιες
·         2 κ.σ. βούτυρο

Για το σιρόπι:

·         2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
·         2 1/2 ποτήρια νερό
·         λίγες σταγόνες λεμόνι
·         φλούδες λεμονιού

Για την επικάλυψη:

·         500 γρ. φυτική κρέμα ή κρέμα γάλακτος
·         3 κ.σ. άχνη
·         λίγα φιστίκια Αιγίνης ( προαιρετικά )




Εκτέλεση:

·         Ανοίγουμε καλά το κανταϊφι ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους.
·         Το απλώνουμε σε ταψί βουτυρωμένο και από πάνω αλείφουμε καλά με το βούτυρο, με ένα πινέλο για να πάει παντού.
·         Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς), στον αέρα, μέχρι να ροδίσει (περίπου 20- 25 λεπτά)
·         Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
·         Όταν  βγάλουμε το κανταϊφι από το φούρνο το αφήνουμε λίγο να κατέβει η θερμοκρασία του και το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό-χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει καλά το σιρόπι (ένα μισάωρο περίπου).
·         Χτυπάμε στο μίξερ ή το μούλτι τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, τις βανίλιες και λίγο γάλα (περίπου ½ φλ.).
·         Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ανακατεύουμε με σύρμα συχνά για να μην κολλήσει.
·         Ρίχνουμε στο γάλα το μείγμα με τους κρόκους και το ξαναβάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντάς το συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
·         Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.
·         Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και καλύπτουμε με μεμβράνη την κρέμα  για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
·         Όταν κρυώσει καλά την απλώνουμε επάνω από το κανταϊφι.
·         Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να πήξουν καλά και την απλώνουμε επάνω από τη κρέμα (με κορνέ καλύτερα για να γίνει πιο όμορφο!).

·         Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.



Tips:

1. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε φυτική σαντΙγί, για πιο ανάλαφρη και ελαφριά γεύση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και φυτικές σαντιγές με ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές, μην προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη άχνη.



Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!


You Might Also Like

2 σχόλια

  1. τέλειο!!!! πωπωπω ανετα τρωω ολο το ταψι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραγματικά υπέροχοοο!! δεν έχω λόγια!! πραγματικά είναι οι ιδανικές αναλογίες! και για το καταίφι, και για την κρέμα!! πωπωπω,όνειρο λεμεεε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Facebook

Instagram