Τσουρεκια Παραδοσιακα

12:13 μ.μ.

tsoureki (traditional greek sweet bread)




...γιατί Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται!


Το Πάσχα είναι προ των πυλών! Κι όπως αρμόζει η παράδοση, την Μεγάλη Πέμπτη, όλα τα ελληνικά σπίτια μοσχομυρίζουν φρέσκα, σπιτικά τσουρέκια!

Συνταγές για τσουρέκια υπάρχουν πάρα πολλές! Τα υλικά είναι τα ίδια. Ίσως υπάρχουν κάποιες διαφορές στα αρωματικά (π.χ. κάποιες έχουν μαστίχα, κάποιες όχι) ή στο γάλα το βούτυρο (π.χ. κάποιες έχουν γάλα αγελάδος, κι άλλες κατσικίσιο), τα βασικά υλικά όμως είναι τα ίδια.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι παραδοσιακή και ''τιμάται'' κάθε χρόνο για το Πάσχα!


Γενικά τα τσουρέκια δεν είναι μια ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία! Κυρίως χρειάζεται υπομονή για τις ώρες του φουσκώματος. Και φυσικά όρεξη και αγάπη! Από αγγαρεία δεν πετυχαίνει τίποτα.. ;)

Τολμήστε τα και απολαύστε τα μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!








Υλικά (για 4 μεγάλες πλεξούδες):
  • 1.700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 6 αυγά
  • 5 μαγιές νωπές 
  • 1 κούπα γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
  • 1 κούπα νερό χλιαρό (όχι καυτό)
  • 4 κούπες ζάχαρη (επιπλέον 1 κ.σ. ζάχαρη για το προζύμι)
  • 1 1/2 κ.γ. κακουλέ
  • 1 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κούπα βούτυρο, λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
 Άμα θέλετε να τα κάνετε και γεμιστά, πατήστε εδώ Τσουρέκια γεμιστά



Εκτέλεση:


1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό (χλιαρό) και λιώνουμε την μαγιά. Mετά προσθέτουμε την 1 κ.σ. ζάχαρη και 1 κούπα από το αλεύρι. 
Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτες ή κουβέρτα ή τραπεζομάντηλο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου.


2. Λιώνουμε την ζάχαρη και το αλάτι στο γάλα (προσοχή πρέπει οπωσδήποτε να λιώσει καλά η ζάχαρη και το αλάτι με το γάλα). Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με όλα τα αρωματικά και κάνουμε μία τρύπα στην μέση. Στην τρύπα βάζουμε τα αυγά ανακατεμένα, το γάλα με την λιωμένη ζάχαρη και το προζύμι (το 1o μείγμα, δηλαδή, που κάναμε με την μαγιά) και ζυμώνουμε. Καθώς ζυμώνουμε ρίχνουμε σταδιακά λίγο λίγο, σε 2-3 δόσεις, το λιωμένο βούτυρο. Προσοχή: Δεν ζυμώνουμε με μπουνιές αλλά από τα κάτω προς τα πάνω.

3. Όταν γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες μέχρι να φουσκώσει αρκετά.

4. Μετά μοιράζουμε το ζυμάρι σε 12 μπαλάκια των 300 γραμμαρίων και φτιάχνουμε με τα χέρια λωρίδες. Κάνουμε πλεξούδες με τρεις λωρίδες ή όσες θέλουμε.  Άμα θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε και γεμιστά. Για οδηγίες βήμα-βήμα, πατήστε εδώ Τσουρέκια γεμιστά!

5. Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψιά με λαδόκολλα. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος. Μετά τις αλείφουμε όλες με αυγό ανακατεμένο με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστούν.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, αντιστάσεις, για 25 λεπτά περίπου. Εάν δείτε να παίρνουν χρώμα τοποθετήστε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου επάνω στα τσουρέκια και συνεχίστε το ψήσιμο.







Είναι έτοιμα!


Μπορείτε να δείτε εδώ: Όλες οι συμβουλές γα πετυχημένα τσουρέκια
Καλή επιτυχία και χαρούμενες γιορτές γεμάτες χαρά και υγεία!


You Might Also Like

0 σχόλια

Facebook

Instagram